המרכז, שנבחר על ידי משרדי הכלכלה והתעשייה, הגנת הסביבה והאוצר יסייע לתעשייה בישראל למנף הזדמנויות להפחתת זיהומים וסיכונים סביבתיים ומקורות זיהום, כאמצעי להתייעלות וגידול בפריון, שיפור ביצועים סביבתיים וכלכליים כאחד ועמידה ביעדים סביבתיים ובדרישות הרגולציה
הקמת המרכז מצטרפת למהלכים נוספים שמטרתם קידום הטמעת ייצור מתקדם בתעשייה הישראלית, והיא מהווה נדבך חשוב בתכנית הלאומית לכלכלה מעגלית ובקידום הפחתה במקור של פסולות וזיהומים
לאחר הליך מכרזי מורכב ומעמיק, משרד הכלכלה והתעשייה, בחר את ״מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא״ להקמת והפעלת המרכז להתייעלות במשאבים. מנהלת המרכז המיועדת הינה הגברת עדי דישון, מנכ״לית מרכז ויץ ובעבר המנכ״לית והמייסדת של חברה ליעוץ וניהול פרויקטים.
מרכז ויץ, אשר חבר להסתדרות הציונית על מנת לגשת למכרז, הינו גוף עם ניסיון משמעותי בתחומי ההתייעלות במשאבים והפחתה במקור. בין היתר, הפעיל מרכז ויץ בישראל את פרויקט MED TEST מטעם ארגון הפיתוח של האו״ם (UNIDO), אשר סייע ל-7 מפעלים בישראל לזהות הזדמנויות להתייעלות משמעותית במשאבים.
הקמת המרכז הינה יוזמה משותפת של משרד הכלכלה והתעשייה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר. המרכז ישמש כעוגן לאומי בתחום ההתייעלות במשאבים, ויספק למפעלי תעשייה שירותי אבחון וייעוץ מסובסדים מטובי המומחים בארץ ובעולם.
שירותי הייעוץ הפרטניים יתבססו על ניתוח האתגרים וההזדמנויות של המפעל בתהליך הייצור שלו וזיהוי השיטות והטכנולוגיות, אשר יובילו להתייעלות במשאבים ולהפחתה במקור של זיהום ופסולות (לעומת טיפול בזיהום עצמו). לצד שירותי הייעוץ המסובסדים יוקם מרכז ידע שיעמיד לרשות התעשייה את חזית הידע העולמית בתחום, יפתח כלים לאיתור פוטנציאל ביצוע פרויקטים של הפחתה במקור והתייעלות במשאבים בתעשייה בישראל, ינגיש כלי מימון ועוד. המרכז יפעל בצורה דומה למרכזים מקבילים בגרמניה, בריטניה, ארה״ב ועוד. המרכז יוקם בתקציב ממשלתי של 51 מיליון שקל וצפוי להוביל להשקעות נוספות של עשרות מיליוני שקלים באמצעות המגזר העסקי.
מינהל תעשיות במשרד הכלכלה והתעשייה, מקדם בימים אלו גם הקמת מכון לייצור מתקדם, אשר יסייע לתעשייה הישראלית לזהות הזדמנויות להטמעת טכנולוגיות ושיטות של ייצור מתקדם, בתקציב של עד 35 מיליון שקל. בנוסף, מוביל המינהל את הפיילוט הלאומי בתחום הסימביוזה התעשייתית, שמטרתו לשפר את הפריון בתעשייה יחד עם צמצום כמות הפסולת שעוברת להטמנה, על ידי הפיכת פסולת של מפעל אחד לחומר גלם של מפעל אחר. כל הפעולות הללו באות לשרת את המטרה של מעבר התעשייה בישראל לייצור מתקדם בפריון גבוהה ובחתימה סביבתית נמוכה.
שולי נזר, סמנכ״לית בכירה לתעשיות במשרד להגנת הסביבה: ״הקמת המרכז להתייעלות במשאבים מוכיחה שאפשר לקדם הגנה על הסביבה יד ביד עם פיתוח כלכלי. הפרויקט הזה הוא תוצר של שיתוף פעולה ייחודי בין המשרד להגנת הסביבה ולמשרד הכלכלה והאוצר לטובת פתרון שהוא win-win, סביבתי וכלכלי״.