"הממשלה מתעלמת מכך שהמשק מתדרדר לקיפאון"

נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש תוקף את מדיניות הממשלה על רקע הצניחה ברבעון השני והנסיגה ביצוא


13:04 ,17.08.2015 מאת: מערכת פורט2פורט

נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש תוקף את הממשלה על נתוני היצוא והצמיחה שפורסמו על ידי הלמ"ס.

 

אמר ברוש: "ממשלת ישראל צריכה לצאת מהתרדמת בטיפולה במשבר היצוא ומהר. המציאות הקשה היא שהמשק מתדרדר לקיפאון. תעשיינים מתריעים מזה זמן רב שהיצוא בהתדרדרות, אך אין מי שיקשיב. הירידה החדה ביצוא, בתפוקה התעשייתית ובמספר העובדים בתעשייה - רק בחודשים האחרונים פוטרו ממפעלים ברחבי הארץ למעלה מ-1,300 איש - הם תמרור אדום מהבהב, שאסור להתעלם ממנו. מגמה זו היה ותימשך, תוביל את המשק למיתון של ממש".

 

לנוכח התחזקות השקל אמר ברוש: "על החשבת הכללית מוטלת האחריות להתגייס למאבק לריסון מגמת הייסוף ולסייע לבנק ישראל בהקטנת עודפי המט"ח. זאת באמצעות הרחבה משמעותית של היקף הגידור של החוב החיצוני של מדינת ישראל, וכן על ידי ביטול הפטור ממס הניתן כיום לזרים על אג"ח מדינה בטווח בינוני וארוך.

 

"גם על משרד הכלכלה מוטלת האחריות לטפל במשבר היצוא, באמצעות גיבוש תוכנית מקיפה לחיזוק היצוא, שתסייע בחדירה לשווקים חדשים ובשימור שווקי היצוא הקיימים".

 

בנוסף, קורא ברוש לבנק ישראל, "להמשיך את פעילותו המבורכת של רכישת מט"ח ואף להגביר את קצב רכישותיו ככל שנדרש במטרה לשמר שער חליפין אטרקטיבי".

 

 

הנסיגה ביצוא התעשייתי מתחילת השנה הקיפה את כל קבוצות ענפי התעשייה, למעט ענפי ההייטק. ירידות חדות במיוחד נרשמו בענפי הכימיה (30%-) הכרייה והחציבה (22%-), הציוד החשמלי (16%-), מוצרי נפט (15%-) ומוצרי מתכת, מכונות וציוד (נסיגה של 11%). כך עולה מניתוח שערך האגף למחקר כלכלי של התאחדות התעשיינים על בסיס נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

 

הנסיגה ביצוא הישראלי מדאיגה במיוחד על רקע הנתונים המצביעים על כך שהמשק הישראלי מאבד נתחי שוק לטובת מתחריו ברחבי העולם. על פי תחזיות, הסחר העולמי של סחורות מתרחב השנה בקצב ריאלי של 3.7%, בעוד היצוא התעשייתי הישראלי כאמור הולך ומצטמצם מתחילת השנה.

 

הנסיגה ביצוא הינה תוצאה של מגוון גורמים, ובראשם התחזקותו של השקל ביחס לכל המטבעות המרכזיים. לא מדובר רק בהיחלשות האירו, אלא גם בהתחזקותו של השקל בעולם, כולל מול הדולר. משמעות הייסוף בשערו של השקל הינה כי על כל אירו יצוא מקבל היצואן לגוש האירו תמורה שקלית הנמוכה בכ-11% מזו שיכול היה לקבל בתחילת השנה. הדבר הופך חלק ניכר מעסקאות הייצוא ללא רווחיות ומביא לאובדן ממשי של עסקאות יצוא, כפי שעולה מנתוני הלמ"ס שפורסמו היום.