אתמול (ג') נערך כנס מועצת המובילים והתאחדות בעלי מפעלי הובלה בישראל, בהשתתפות כ–200 אנשי מטה ומנהלי חברות הובלה ובכירים מענף ההובלה והתחבורה.
את הכנס פתח שר התחבורה ישראל כץ שאמר: "אתם כל הזמן נערכים לגידול בפעילות.למרות שאתם צופים כמה שנים קדימה, אתם לא מבינים את היקף הבעיה, כי בעקבות הרפורמה בנמלים היקף הפעילות יגדל וישראל תהיה מרכז בינלאומי של תובלה ימית.
"אמרתי שהוועדים לא ימנעו את זה ושלא נאפשר להם, וכך היה. המכרזים יצאו לביצוע ומכרזי ההפעלה יוכרעו עוד בחודש הזה, ואז נגלה מי החברות שיפעילו את הנמלים החדשים. תהיה כאן השקעה בכל שנה של מיליארדים. אתם תהיו שותפים מרכזיים בכך, גם בשלב ההקמה וגם בשלב ההפעלה. נעבור לתובלת לילה יותר מתוגברת, נסדיר את מעמד הנהגים והכשרתם ואת פריסת הכבישים בכל אזורי הארץ. אנחנו בונים מסופי מטענים, שמהם הנהגים יעשו את התובלה לכל חלקי הארץ. התחרות תמיד מביאה לגידול של נפח השוק הקיים ולכן נצטרך יותר נהגים".
בן הרוש: משבר לאומי
יו"ר מועצת המובילים והמסיעים גבי בן הרוש: "אני מברך על פיתוח התשתיות ונמלי הים, אך יש לקחת בחשבון שגם במצב של היום אנחנו לא יכולים לתת מענה בחינת כוח אדם. בכל שנה פורשים כ–2,000 נהגים לפנסיה ונכנסים כ- 850; כלומר אנחנו במינוס של 1,150 נהגים בשנה. במצב כזה, אם הממשלה לא תשים את נושא הכשרת הנהגים בעדיפות לאומית, ההשלכה תהיה שכל ההשקעות יישארו בסימן שאלה.
"הנושא הפך זה מכבר לנושא בעל חשיבות כלכלית-לאומית: משקיעים ומשקיעים, אבל אין מי שיתפעל את המתקנים הקיימים. מדובר במשבר עולמי, כזה שבאירופה ובארצות הברית מביאים נהגים זרים. את הלוקסוס הזה אין בישראל בעיקר מטעמי ביטחון. לא יהיה מי שיפעיל את הנמלים הקיימים והעתידיים והשירות יפגע. לא ייתכן שישקיעו 300 מיליון ברכבת משא, שמהווה רק 5% משינוע ההובלה. אם הממשלה היתה משקיע שליש מזה (ברכב כבד), היינו יכולים להכשיר כ- 5,000 נהגים יוצאי צה"ל. כך היינו דואגים גם לתעסוקה וגם לעתידם המקצועי".
בן הרוש התייחס גם לשכר הנהגים, נושא בו הטענה הרווחת היא שחברות ההובלה לא משלמות לנהגים כראוי. הוא הראה לנוכחים תלושי שכר של נהגים, שהממוצע שלהם עומד על 9,500 שקל נטו, 11,000 שקל ו–12,000 שקל נטו. "האם זה לא שכר הוגן?", שאל.
זבה: החוליה החלשה בשרשרת
נשיא לשכת הספנות ד"ר יורם זבה: "אני מברך את גבי על פעילותו רבת השנים לטובת הענף. הוא מהווה אנרגיה מתחדשת, בעל ידע וגם חבר. כאחד שמכיר את נושא ההובלה והתשתיות בישראל מקרוב, וכאחד שפעיל בענף, אני מתחבר למה שגבי אמר בנושא הנהגים והתשתיות. זה נוגע לנו כספנות, כי כשיש שירות ביבשה, אז קו המים משתחרר מהר יותר. השר הצליח בתפקיד מבחינת התשתיות. עכשיו לפני בחירות, זה כמו להגיד לילד מצטיין בכיתה ב' אתה מצטיין, תישאר כיתה, אל תעלה.
"אנו תלויים בצורה קריטית בהמשך שגשוגו של הסחר הבינלאומי. ישנה חשיבות עצומה בפיתוח תשתיות, שתבטיח את המשך פיתוח הסחר. בהזדמנות זו, הצדעה מכל הלב לשר התחבורה על פועלו הענק בשנים האחרונות. בשרשרת האספקה יש להתייחס תמיד לנקודה החלשה, שקובעת את אפקטיביות כל השרשרת. כאן יש להתייחס בכובד ראש לדבריו של גבי בן הרוש על החוסר בנהגים. לשכת הספנות תומכת ללא סייג בגבי בנושא זה".
כוכבא: פרויקט הכשרת נהגים
מנכ"ל מועצת המובילים דוד כוכבא: "אני מקדם פרויקט עם את"ל (אגף תחזוקה ולוגיסטיקה בצה"ל), בשיתוף משרד התחבורה, משרד הכלכלה והביטוח הלאומי, שבו נתחיל תהליך קליטה להכשרת נהגים ברכב כבד במסגרת הכשרה טרום צבאית, ולמעשה מגיל 17. הקליטה של הנער לתהליך הגיוס תהיה משולבת עם המגזר האזרחי. נצמיד כל נהג כזה במהלך שירותו לחברת הובלה ונאפשר לו, בתיאום עם הצבא, לעבוד חודש בשנה בחברה אזרחית בשכר. אנו מקווים שזה יהווה גורם מעודד ויקשור את אותו מתבגר לענף, כשבשלושת החודשים האחרונים לשירותו, הוא יעבור הכשרת נהיגה ברכב משא בדרגת סמיטריילר. דבר זה ייתן מענה לשוק האזרחי ולצרכי הביטחון במסגרת שירות המילואים של הנהג. במקביל, מועצת המובילים, באמצעות חברות ההובלה, תבטיח מענקים לנהגים שיתמידו במקצוע בשוק האזרחי".
יצחקי: המבצעים הוכיחו חוסר
מנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי: "לאחר שהוכח בעפרת יצוקה, ענבי זעם וצוק איתן שהמחסור בנהגים הפך לבעיה לאומית, אנו, בשיתוף מועצת המובילים, מטפלים ברשותי בנושא מול כל הגורמים, כולל הצבא, בכדי להפוך את זה לסוג של מקצוע מועדף. צה"ל מוכן ללכת לקראת המשרתים בקבע ובסדיר בכדי לגייס נהגים לשורותיו".