מועצת המובילים: זמן ההמתנה לחידוש היתר לנהג חומ״ס עולה על 8 שבועות

מועצת המובילים ערכה סקר שביעות רצון מקיף בקרב חברות ההובלה בנוגע לקבלת היתרי חומ״ס. מועצת המובילים ״תוצאות הסקר מציגות תמונה מדאיגה, המחזקת את טענות המועצה ומצביעה על פגיעה מתמשכת בפעילות השוטפת של חברות ההובלה


14:41 ,13.05.2025 מאת: מערכת פורט2פורט

בהמשך לעתירה שהגישה מועצת המובילים לבג״ץ בדרישה להורות למשרד התחבורה לטפל מיידית ובאופן ראוי בכשל הארגוני החמור שגורם לעיכובים ממושכים במתן היתרי חומרים מסוכנים (חומ״ס), ערכה המועצה סקר שביעות רצון מקיף בקרב חברות ההובלה. הסקר נערך בזמן שהמועצה ממתינה לתגובת משרד התחבורה לבג״ץ, אשר הורה למשרד להשיב עד ליום 25.5.2025.

 

לדברי מועצת המובילים ״תוצאות הסקר מציגות תמונה מדאיגה, המחזקת את טענות המועצה ומצביעה על פגיעה מתמשכת בפעילות השוטפת של חברות ההובלה - ובמיוחד בכל הקשור לרישוי והיתרים להובלת חומרים מסוכנים, דווקא בתקופה רגישה של מצב חירום ביטחוני״. 

 

עיקר ממצאי הסקר

 

100% מהנשאלים השיבו כי זמן ההמתנה לחידוש היתר לנהג חומ״ס עולה על 8 שבועות.

 

94.4% דיווחו על נהגים בחברה שתוקף רישיון החומ״ס שלהם פג, ולמרות זאת טרם התקבלה תגובה ממשרד התחבורה. מתוכם, 93.8% ציינו כי מדובר בפרק זמן של חודשיים ומעלה.

 

50% מהחברות דיווחו על לפחות 5 נהגים שתוקף רישיון החומ״ס שלהם יפוג בתוך פחות מ-30 יום – ועדיין לא התקבל מענה ממשרד התחבורה בעניינם.

 

זמן ההמתנה לרישיון מוביל למשאית: 31.6% – עד שבוע,26.35% – עד שבועיים,10.5% – עד שלושה שבועות ו - 15.8% – עד ארבעה שבועות.

 

36.4% דיווחו כי הוצאת רישיון למכלית לאחר בדיקה תקופתית לפי ת״י 819 אורכת יותר מ-4 שבועות.

 

זמן ההמתנה למתן או חידוש רישיון להובלת חומ״ס: 35.3% – עד שבועיים ו- 25.3% – מעל 4 שבועות.

 

53.8% מהמשיבים ציינו כי זמן ההמתנה הממוצע למתן אישור לשינוי ייעוד לרכב המוביל חומ״ס הוא למעלה מ-4 שבועות.

 

לטענת מועצת המובילים, ״מצב זה אינו רק כשל בירוקרטי - הוא גורם לפגיעה ממשית בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים בחודש לענף ההובלה. העיכובים שגורר משרד התחבורה משבשים את שרשרת האספקה, משביתים תהליכי ייצור, מעלים את יוקר המחיה, ובזמן חירום ביטחוני – פוגעים גם במערך הלוגיסטי של צה״ל בהובלת חומרים מסוכנים לבסיסים״.

 

ממועצת המובילים נמסר: ״אנו קוראים לבג״ץ לנקוט צעדים נחרצים כדי להבטיח שמשרד התחבורה יפעל באופן מיידי לתיקון הליקויים. המשך ההתנהלות הקיימת עלול להוביל לפגיעה חמורה עוד יותר בכלכלה הלאומית ובביטחון המדינה. לא ניתן להשלים עם מצב שבו חברות הובלה נותרות חסרות מענה ומוגבלות בפעילותן החיונית – דווקא בעתות חירום. אנו תקווה שבג״ץ יתערב ויביא לתיקון המחדל עוד בטרם ייגרם נזק בלתי הפיך״.