ארצות הברית החזירה רשמית לתוקף את המצור הימי על הנמלים האיראניים, החל מיום שלישי בשעה 20:00 (GMT). חזרתו של המצור מאפשרת לכוחות הצי האמריקאי לעצור ולערוך חיפושים בכל כלי שיט החשוד בהעברת סחורות אסורות (Contraband) ברחבי האזור, כולל בדיקת העברות מאונייה לאונייה.
המצור, שהוטל לראשונה באמצע אפריל והושעה באמצע יוני בעקבות הסכם ביניים שקבע חלון מו״מ של 60 יום, חזר לפעול לאחר שהמגעים עלו בשרטון. בתגובה להחזרת המצור, איימו במשמרות המהפכה של איראן לשתק את זרם האנרגיה האזורי, והזהירו: ״יצוא הנפט והגז מהאזור יהיה מותר לכולם - או שלא יתאפשר לאף אחד״.
פניית הפרסה של טראמפ: אין אגרה, יש ״השקעות ענק״
במקביל להחזרת המצור, נסוג נשיא ארה״ב דונלד טראמפ מתוכנית המגירה שלו לגבות אגרת אבטחה בגובה 20% משווי המטען מכל אונייה החוצה את מצר הורמוז.
התוכנית המקורית, שהוכרזה ביום שני תחת הכותרת שארה״ב היא ״שומרת המצר״, עוררה תדהמה וזעם רב בקרב תעשיית הספנות הגלובלית, ואף העניקה לטהרן הישג הסברתי מהיר - שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, עקץ כי 20% הוא סכום מוגזם וכי איראן תגבה אגרות הוגנות יותר. גם סולטנות עומאן פרסמה הצהרה רשמית הקוראת לכל הצדדים לכבד את המשפט הבינלאומי וחופש השיט.
בעקבות שיחות דחופות שקיים עם מנהיגי מדינות המפרץ, שינה טראמפ את דעתו ביום שלישי. ״החלטתי להחליף את אגרת ה-20% בהסכמי סחר והשקעות ׳ענקיים׳ שמדינות המפרץ השונות יבצעו בתוך כלכלת ארה״ב״, כתב ברשתות החברתיות. בהמשך הסביר בבית הלבן כי הוא מעדיף את הסידור החדש ״מכיוון שאני לא חושב שמישהו צריך לגבות אגרה על מעבר במצר בינלאומי״.
חילופי מהלומות באוויר ובים
עם חידוש המצור, הפיקוד המרכזי של צבא ארה״ב ביצע גל תקיפות מסיבי שנמשך כ-7 שעות נגד עשרות מטרות באיראן. מנגד, טילים וכטב״מים איראניים שוגרו לעבר בחריין, כווית וירדן.
״כוחות ארה״ב דורשים מאיראן לתת דין וחשבון על תוקפנות בלתי מוצדקת הממשיכה לסכן חיי חפים מפשע״, מסר אדמירל בראד קופר, העומד בראש פיקוד המרכז, שמפעיל כעת לפחות 19 ספינות מלחמה בים הערבי, כולל שתי נושאות מטוסים. טראמפ עצמו רמז בראיון לרשת פוקס ניוז כי תקיפות נוספות צפויות בימים הקרובים, והזהיר את טהרן: ״כדאי לכם להגיע לעסקה, אחרת לא יישאר לכם כלום״.
הספנות המסחרית ממשיכה לספוג פגיעות ישירות באזור:
מיכלית הכימיקלים Stolt Magnesium: האונייה (שנת בנייה 2017, מניפה דגל ליבריה) נפגעה ועלה באש בחדר המנועים שלה בים הערבי בשעות הבוקר של יום שלישי, בעקבות פיצוץ של מטען חיצוני לא מזוהה. האונייה הייתה בדרכה מנמל סוהר שבעומאן לנמל קלאנג במלזיה. חברת הניהול Stolt Tankers מסרה כי כל אנשי הצוות חולצו בשלום.
מותו של ימאי נוסף אושר: נקבע מותו של איש צוות שני שנפגע בסבב התקיפות האחרון על מיכליות ה-VLCC במצר.
אוניית הצובר Luni התבקעה לשניים: אוניית הצובר הוותיקה Luni (בת 32, מניפה דגל סנט קיטס ונוויס) התבקעה לשניים וטבעה חלקית מצפון לאי קשם (Qeshm) הסמוך לנמל בנדר עבאס שבאיראן, לאחר שספגה נזק קשה בגוף האונייה בעקבות התנגשות. 23 אנשי הצוות (אזרחים זרים) נטשו את האונייה וחולצו בשלום על ידי כוחות ההצלה של מחוז הורמוזגן האיראני. האונייה הייתה בדרכה לנמל ג'בל עלי בדובאי.
סוכנות התיווך הימית היוונית Intermodal מצביעה על כך שההשלכה העמוקה ביותר של השבוע האחרון היא קריסת האמון ביכולת להגיע להסדר יציב באזור. מדובר בהסכם השלישי שקורס מאז חודש פברואר, וכל הבנה חדשה נתפסת כעת כזמנית בלבד.
כתוצאה מכך, חוכרי אוניות פועלים בזהירות יתרה, ובעלי אוניות רבים מסרבים לשלוח את הציים שלהם למפרץ הפרסי. תעריפי ההובלה של מיכליות ענק בנתיב המפתח TD3C, שירדו לאחרונה אל מתחת ל-290,000 דולר ליום עם פקיעת העליות הקודמות, זינקו בתוך ארבעה ימי מסחר ב-18% לרמה של כ-344,000 דולר ליום. ב-Intermodal מדגישים: ״השאלה המסחרית המרכזית כעת היא לא האם המצר פתוח פיזית, אלא האם השחקנים בשוק רואים בו נתיב אמין וסחיר״.
