תנועת אניות המכולה דרך תעלת סואץ רושמת סוף סוף עלייה מתונה. בשבוע שהסתיים ב-11 בינואר, 26 אוניות מכולה חצו את התעלה, הנתון השבועי הגבוה ביותר מזה למעלה מחודש, כך על פי מדד ה-"Red Sea Diversion Tracker" שהשיקה לאחרונה חברת הייעוץ Drewry. מדובר במספר קטן במונחים היסטוריים אך משמעותי עבור נתיב סחר שהיה נטוש ברובו מאז סוף 2023.
ההתאוששות מגיעה לאחר 10 מעברים בלבד בשבוע הקודם, כאשר האטה של אחרי חג המולד הותירה את הנפחים נמוכים. אולם הזינוק האחרון נראה שונה.
לפי נתוני Drewry, החברות CMA CGM, APL ו-MSC העבירו דרך סואץ חמש אניות בקיבולת של יותר מ-8,000 TEU, לעומת שתי אניות בלבד בשבוע שלפני כן. מפעילים אזוריים קטנים יותר מעולם לא נטשו לחלוטין את הנתיב, אך זהו הסימן הברור ביותר לכך שחברות הספנות הגלובליות מתחילות לבחון האם הים האדום סוף סוף עביר לשיט.
לפני המשבר, תעלת סואץ טיפלה באופן שוטף בכ-80 אוניות מכולה בשבוע, שהובילו כ-12 אחוזים מהסחר הימי העולמי בין אסיה לאירופה. התנועה הזו קרסה לאחר שהמורדים החות'ים בתימן החלו לתקוף אוניות סחר באוקטובר 2023, מה שאילץ את חברות הספנות להסיט את הנתיבים לאורך אלפי מיילים מסביב לכף התקווה הטובה.
מאז, למעלה מ-100 אניות סחר היוו מטרה לתקיפה, ארבע הוטבעו, אחת נתפסה ולפחות שמונה יורדי ים נהרגו. כעת, לראשונה מזה כמעט שנתיים, חלק מהמפעילים הגדולים בעולם חוזרים בהדרגה.
חברת Maersk השלימה את המעבר השני שלה בים האדום ב-11-12 בינואר, כאשר האנייה Maersk Denver המניפה את דגל ארה״ב עברה בבטחה במיצר במסגרת שירות ה-MECL שלה מהמזרח התיכון לחוף המזרחי של ארה״ב. זאת בעקבות חזרתה בדצמבר של ה-Maersk Sebarok, המעבר הראשון של החברה בסואץ מאז החלו התקיפות.
״בטיחות הצוות, האניות והמטען שלנו נותרת בעדיפות עליונה״, נמסר מ-Maersk, תוך הדגשה כי כל חזרה לנתיב תהיה הדרגתית ומותנית בתנאים.
חברת CMA CGM פועלת מהר יותר. למוביל הצרפתי היו תוכניות לחדש את המעברים בסואץ החודש בשירות ה-INDAMEX שלו (הודו ארה"ב), ובסוף דצמבר שלחה את ה-CMA CGM Jacques Saade האנייה הגדולה ביותר בקיבולת של 23,000 TEU שהשתמשה בתעלה בשנתיים האחרונות.
עם זאת, התעשייה עדיין מגדרת את סיכוניה. על פי Drewry, התנועה סביב כף התקווה הטובה זינקה ל-203 הפלגות באותו שבוע, יותר מפי שניים מהנתון של השבוע הקודם. המסר ברור: רוב המובילים עדיין לא משוכנעים שהסכנה חלפה באמת.
״החזרה לתעלת סואץ היא אחד הגורמים המכריעים השנה בכל הנוגע לקיבולת, מחירי הובלה וזמני הגעה״, אמר פיליפ דמאס מ-Drewry, המצפה כי המובילים ימשיכו בזהירות, תוך מעקב אחר עלויות הביטוח, התנהגות המתחרים והסיכון לעומסים בנמלי אירופה.
מצרים, מצדה, זקוקה נואשות להתאוששות מלאה. אגרות המעבר בתעלה הן מקור חיוני למטבע חוץ, ויו״ר רשות תעלת סואץ, האדמירל אוסמה ראבי, הביע תקווה כי התנועה תחזור למסלולה התקין עד המחצית השנייה של 2026.
לעת עתה, כל מעבר הוא בבחינת ״ניסוי באש חיה״. השאלה האם הים האדום נפתח מחדש סוף סוף או פשוט מציע הפוגה קצרה היא שאלה שחברות הספנות הגדולות בעולם עדיין בוחנות, אנייה אחר אנייה.
