ניתוח של פרייטוס בהמשך לנתוני תעריפי ההובלה השבועיים מגלה כי ההכנות להעלאות מכסים חדשות מצד ממשל טראמפ מעיבות על שוק הסחר הבינלאומי, אך נכון לעתה לא גרמו לגל נוסף של הקדמת משלוחים. מועדי תפוגת המכסים הקיימים בתחילת אוגוסט הולכים ומתקרבים, על רקע קיפאון במגעים המסחריים והסלמה במתיחות בין ארה״ב לבין מקסיקו והאיחוד האירופי. לפי הדיווחים, הממשל האמריקאי אף שוקל להחיל מכסים גבוהים על סחורות שעוברות דרך מדינות מתווכות – מהלך שנועד למנוע עקיפת מכסים על מוצרים בעלי רכיבים סיניים.
למרות הארכת מועד הכניסה לתוקף של המכסים עד 1 באוגוסט, חלון הזמן להגעת מכולות לפני מועד זה כבר נסגר. סטיב נגוין, סגן מנהל בחברת השילוח Ring Vietnam, ציין כי ״הביקוש מווייטנאם היה חזק באפריל ובמאי, אך החל להתמתן באמצע יוני – כך שרוב הקדמת השילוחים כבר בוצעה״.
גם השנה ניכרת עונת שיא קצרה ומוגבלת בקו הטרנס-פסיפי, כתוצאה מהקדמות שילוחים שבוצעו מוקדם יותר השנה ומגישה זהירה שנקטו יבואנים רבים. רוברט חצ׳טריאן, מנכ״ל חברת השילוח FreightRight, הסביר כי המצב הזה בולט במיוחד אצל יבואנים קטנים ובינוניים, שלא יכולים לספוג העלאות מכסים של 25% עד 40%״. המשמעות: השיא בהזמנות ליצוא מהמזרח הרחוק חל ביוני, והגעה שיא של מכולות לארה״ב צפויה ביולי.
מחירי ההובלה הימית משקפים מגמות אלה. ניסיונות להעלות מחירים באמצע יולי לא התממשו, בעקבות ירידה בביקוש מסוף יוני. תעריפי הספוט לשירות מאסיה - חוף מערבי של ארה״ב ירדו ב-60% מהשיא של 6,000 דולר ל-FEU באמצע יוני לרמה של 2,325 דולר בשבוע שעבר – ירידה של 70% לעומת השנה שעברה. תעריפים אלה דומים לאלה שנרשמו באפריל ובתחילת מאי, בתקופה של מכסים של 145% על סחורות מסין. המחירים לחוף המזרחי עומדים כעת על כ-4,100 דולר ל-FEU – ירידה של 40% מהשיא ביוני, אך עדיין 20% מעל אפריל, ו-57% פחות מאשר ביולי שעבר. חברות הספנות מבטלות הפלגות רבות ביולי ובאוגוסט בניסיון לבלום את ההידרדרות במחירים.
בשוק ההובלה הימית בקו אסיה - אירופה, הביקוש לעונת השיא העלה את המחירים ביותר מ-50% מאז מאי, לרמה של 3,572 דולר ל-FEU בשבוע שעבר. עם זאת, המחירים עדיין נמוכים ב-60% לעומת השנה שעברה, אז נרשם לחץ כבד על הקיבולת בשל הסטת אניות מהים האדום. העומסים המתמשכים בנמלים באירופה – כגון אנטוורפן – גורמים אף לדילוגים מתוכננים על עגינות מצד חלק מהמובילים.