סערת יצוא הגז בוועדת הכלכלה: חשש מעלייה חדה במחירי החשמל לצרכנים

ח״כ סאקס פרידמן התריעה מפני פגיעה בדורות הבאים ולובי 99 הזהיר: ״ב-2030 נשלם על חשמל פי כמה וכמה״. מנגד, מנכ״ל משרד האנרגיה הדף את הטענות והודיע: דוח ועדת דיין למדיניות היצוא יפורסם בימים הקרובים. היו״ר ביטן: ״לא התרשמתי שמחיר החשמל יזנק״


13:12 ,06.07.2026 מאת: מערכת פורט2פורט

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח״כ דוד ביטן, קיימה היום (ב׳) דיון סוער בנושא העדפת יצוא הגז הטבעי על פני המשק המקומי והחשש מעלייה חדה במחירי החשמל לצרכנים. הדיון, שנוהל לבקשת ח״כ יסמין סאקס פרידמן, העלה שאלות נוקבות סביב הבטחת הצרכים של אזרחי ישראל, היעדר התחרות בשוק והשפעת חוזי היצוא על יוקר המחיה.

 

חברת החשמל פנתה לבוררות בינלאומית

 

במהלך הדיון נחשפה דרמה מאחורי הקלעים של שוק האנרגיה המקומי. ירון רונאי, מנהל יחידת הדלקים בחברת החשמל, סיפר כי לאחר שנחתם הסכם היצוא של מאגר 'לווייתן' למצרים, חלק מהשותפים במאגר 'תמר' חזרו בהם מהבנות מוקדמות שהושגו מול חברת החשמל. בעקבות כך, הודיע רונאי כי חברת החשמל מנהלת משא ומתן קשוח ובמקביל פנתה לבוררות בינלאומית בנושא פתיחת חוזה המחיר, במטרה להגן על הצרכנים ולהקטין את עלויות החשמל.

 

לינור דויטש, מנכ״לית ״לובי 99״, תקפה את מדיניות הממשלה: ״לצערי אמרנו לכם. יש הרגשה שיד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה. השאלה היא היקף היצוא והשפעתו על התחרות. ב-2030 נשלם על חשמל פי כמה וכמה ובזה הכנסת חייבת להתערב״. מנגד, קרן ברק, יו״ר פורום יצרני החשמל הפרטי, הדגישה כי המפתח להורדת המחיר הוא חיזוק התחרות וחיוב של ״מכר בנפרד״ בין השותפים במאגרים.

 

משרד האנרגיה משיב: ״25 מיליארד דולר לקרן העושר״

 

מנכ״ל משרד האנרגיה והתשתיות, עו״ד יוסי דיין, דחה בתוקף את נבואות הזעם וטען כי המשק מנוהל באחריות מלאה. דיין חשף כי דוח הוועדה המקצועית שבראשותו (ועדת דיין) לבחינת מדיניות יצוא הגז צפוי להתפרסם כבר בימים הקרובים.

 

״היתר היצוא האחרון צפוי להביא להרחבת פיתוח מאגר לווייתן ולהשקעה של כ-3.5 מיליארד דולר במשק״, הסביר דיין. הוא הדגיש כי למשרד יש סמכות מלאה להסיט את הגז לטובת אזרחי ישראל בעת חירום, וציין כי צפי ההכנסות לקרן העושר מההיתר הנוכחי נע בין 21 ל-25 מיליארד דולר בעשור הקרוב.

 

עמדת המומחים וסיכום הוועדה

 

עמי צדיק, מנהל המחלקה התקציבית במרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ״מ), הציג נתונים מאוזנים והרגיע חלקית: ״בעשור האחרון חל גידול חד ביצוא הגז, אך המחירים המקומיים דווקא ירדו ונשארו יציבים ביחס לעולם״. עם זאת, הוא הזכיר כי יש לשמור בקפדנות על החוסן האנרגטי לדורות הבאים. יו״ר רשות החשמל, אמיר שביט, הוסיף כי חלק מההתייקרות בשנים האחרונות נבע בכלל ממחירי הפחם העולמיים בשל המלחמה באוקראינה, והשפעה זו תלך ותפחת ככל שהשימוש בפחם ייפסק.

 

יוזמת הדיון, ח״כ יסמין סאקס פרידמן, סיכמה: ״אי אפשר לנהל את משק הגז בלי להסתכל 20 שנה קדימה. המדיניות חייבת להיות מקצועית, שקופה ואחראית – קודם כל לטובת הציבור בישראל״.

 

יו״ר הוועדה, ח״כ דוד ביטן, חתם את הישיבה: ״לא התרשמתי שמחיר החשמל יזנק בגלל העניין הזה – אולי הוא אפילו יירד. החשש לביטחון האנרגטי תמיד קיים, ולכן הכי טוב שתסיימו את עבודת ועדת דיין בימים הקרובים כדי שהעסק יתבהר לכולם״.

 

רוצים להעמיק בפרטים? תשאלו את דוק