בעקבות דוח מבקר המדינה על היערכות התחבורה הציבורית לשעת חירום, התקיים אתמול (ד') דיון בוועדה לביקורת המדינה בנושא.
דוח המבקר התייחס לליקויים בזמן אירועי מזג אוויר חריגים ובזמן מלחמה. הדיון התגלגל במהרה לנושא שלא נידון בדוח הנוכחי, אלא בדוחות קודמים של המבקר - המחסור החמור בנהגי רכב כבד ורכב ציבורי, שאין ספק כי הוא גורם מרכזי שפוגע בהיערכות התחבורה הציבורית למצבי חירום.
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ קארין אלהרר פתחה את הישיבה באומרה כי באירוע חירום יש סוג של כאוס ואם לא נדע מבעוד מועד מי אחראי על מה, ברור שבשעת חירום לא נדע, או נדע עוד פחות. לדבריה, בהתאם לדו"ח הביקורת, נעשתה עבודה משמעותית בזכות משרד התחבורה, אבל יש עוד בעיות שיש לפתור.
מנכ"ל חברת קווים ציון פת העיר כי רוב הדיון נסוב סביב בעיית השלג. לדבריו: "עשרות שנים עסקתי בתחום התחבורה בצה"ל. אני מוטרד שלא נשמע פה קולם של אלו שצריכים בסוף לעשות את העבודה. אנו המפעילים ואף אחד לא שאל אותנו. יש בעיה קשה מאוד עם נהגים, יש בעיה בחירום בכל המצבים, אין סנכרון בין מה שקורה בתחבורה הציבורית לבין מה שקורה בצבא".
יו"ר מועצת המובילים והמסיעים גבי בן הרוש פנה ליו"ר הוועדה ואמר: "פתחת את הישיבה בזה שאת מודאגת, ואכן יש לך סיבה, אני מופיע פה בוועדות כמה שנים, המשק האזרחי והצבאי לא ערוך לחירום. אני שמח שבמשרד התחבורה עושים נהלים ומעבירים אחד לשני בין משרדי הממשלה, אבל בפועל מי שצריך להפעיל בזמן חירום - רעידת אדמה או מהלך צבאי, אלה אנחנו; אנחנו אמורים להוביל ציוד מכני כבד, מנופים, מכולות לחילוץ וכו' ואף אחד לא מצא לנכון לתאם עם הגופים המבצעים.
"בעקבות האירועים הביטחוניים הוקמה ועדה בין-משרדית לבדיקת מיצוי פוטנציאל מערך התובלה היבשתית בתחילת 2011, וכבר אז המסקנה היתה שקיים מחסור בנהגים מקצועיים וחוסר תיאום בין כל הגופים לגוף המבצע כמו מועצת המובילים. עבודת מטה שנעשתה בסוף שנת 2014 על ידי משרד הכלכלה, משרד התחבורה ומועצת המובילים קבעה שנכון להיום, חסרים מעל 7,000 נהגים לתחבורה הציבורית והכבדה. כלומר, המצב הולך ומחמיר ופוגע במשק האזרחי והצבאי.
"בנוסף, כאשר המשק הוא לשעת חירום, מגייסים לנו את המשאיות על פי צו. הבעיה היא שאותם נהגים שאמורים להפעיל בחירום מחזיקים רישיונות, אבל לא עובדים בפועל כבר 20 שנה, והיום המשאיות מאוד משוכללות וצריך לדעת להתמצא בטכנולוגיות חדישות, עשינו פיילוט עם 200 נהגים כאלה עם הכשרה שנמשכה 3 ימים והוא הופסק בגלל חוסר תקציב. היינו אמורים להכשיר 2,000 נהגים מחזיקי רישיון שלא נהגו במשך עשרות שנים. כמו כן, כבר בשנת 2009 בדוח המבקר נקבע כי "מאז שנת 2006 לא נערכו השתלמויות לנהגים שאינם מקצועיים, האמורים להפעיל רכב כבד בשעת חירום. הדבר פוגע בכשירותם של נהגים קיימים ומונע את צירופם של נהגים נוספים." עושים נהלים כבר שנים שאין להם אחיזה במציאות ברגע שאין תיאום בין כל המערכות".
יו"ר ארגון מוניות השירות פריד אברהם: "אני מחזק את דברי יו"ר מועצת המובילים, המחסור בנהגים הוא לא רק במובילים ובתחבורה ציבורית, יש חוסר משווע בנהגים מקצועיים. אני שמח שמנכ"ל משרד התחבורה נמצא פה היום ואולי ייפתח אפיק נוסף להכשרת נהגים מקצועיים לכל דבר".
מנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי הגיב: "הנושא ידוע, זוהי בעיה קשה מאוד כבר מספר שנים, גם בתחבורה ציבורית וגם ברכב כבד, המחסור הולך וגדל. נקטנו יחד עם משרד האוצר ומשרד הכלכלה עידוד העסקת נהגים. אנחנו פועלים לעידוד נהגי אוטובוס ומשאיות באופן של קיצור תהליכים גם במשרד הרישוי וגם במכון הרפואי. יחד עם הצבא ומשרד הביטחון אנו שוברים את הראש איך לגייס נהגים חיילים. מועצת המובילים בשיתוף משרד התחבורה מעודדת הכשרה לרכב כבד".
ראש רשות החירום הלאומית במשרד הביטחון בצלאל טרייבר: "משרד התחבורה עושה הרבה פעולות והרבה עבודה, אבל בכל הקשור להובלה והסיעים, יש פער עצום ויש לי כוונה לקחת את זה כמשימה בשנה הקרובה."
בסוף הדיון הוחלט לתאם פגישה בין משרד מבקר המדינה למועצת המובילים עם רשות החירום הלאומית למועצת המובילים.