השרה רגב: ״רעידות אדמה הן איום אמיתי, הדורש מוכנות מערכתית חוצת ארגונים. משרד התחבורה פועל בשיתוף פעולה מלא עם כלל רשויות החירום הלאומיות וגופי ההצלה, כדי לוודא שישראל תוכל לעמוד בכל תרחיש ולהתאושש ממנו. נמשיך להיערך, לתרגל ולחזק – ביבשה, בים ובאוויר״.
מנכ״ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן זקן, קיים אתמול (רביעי) דיון רב משתתפים שבחן את ההיערכות והמוכנות של כלל גופי התחבורה בישראל לתרחיש ממשי של רעידת אדמה הרסנית. זאת, בעקבות הנחיית שרת התחבורה מירי רגב להגביר את מוכנות משרד התחבורה והחברות והתאגידים שבאחריותו לתרחיש של רעידת אדמה בישראל.
הדיון שהתקיים במשרד התחבורה בירושלים נערך בהמשך לסדרה של דיונים קודמים, בהשתתפות כל גופי החירום הלאומיים ובהם רח״ל, מד״א, כבאות והצלה, משטרת ישראל והרשויות המקומיות. ההיערכות כוללת את כל תחומי התחבורה: יבשתית, ימית ואווירית, ומטרתה להבטיח רציפות תפקודית, שיתוף פעולה בין-מוסדי ובטיחות מרבית לאזרחי ישראל בשעת חירום.
מנהל וועדת ההיגוי הבין משרדית להיערכות לרעידת אדמה, אמיר יהב, הציג את ההסתברות הגבוהה לרעידת אדמה חזקה בישראל, שמוקד הסיכון שלה הוא בשבר הסורי אפריקאי באזור בקעת הירדן וים המלח. יהב הציג למשתתפים דוגמאות מנזקים קשים שנגרמו ברעידת האדמה שהתרחשה בטורקיה לפני כשנתיים, המחזקים את הצורך בהיערכות למצבים קריטיים על מנת לצמצם את הנזקים הן בתשתיות והן בחיי אדם.
יצוין כי אחרי רעידת האדמה שהורגשה שלשום בישראל, מעריכים אנשי המקצוע כי רעידת אדמה הרסנית עלולה להתרחש בכל רגע נתון. העובדה שישראל ממוקמת בצמוד לשבר הסורי אפריקאי מעמידה אותנו בסכנה מידית ומחייבת את כולנו להיערך בהתאם בכדי למנוע נזקים קשים ואבדות בחיי אדם.
גופי התחבורה שבאחריות משרד התחבורה הציגו את היערכותם ומוכנותם לתרחישים שונים של רעידת אדמה, לרבות פינוי וחילוץ נפגעים בעקבות רעידת האדמה.
תחבורה יבשתית: משרד התחבורה, יחד עם רכבת ישראל, נתיבי ישראל, נת״ע, חברת נתיבי איילון והרשויות המקומיות, מובילים הליך לאומי למיפוי וחיזוק תשתיות תחבורה קריטיות – גשרים, מסילות, מנהרות וצמתים מרכזיים. מערכות התרעה מוקדמת הותקנו באתרים נבחרים, ונערכו תרגילים ייעודיים בשיתוף כוחות ההצלה. דגש מיוחד ניתן לשמירה על רציפות תפקודית בתחבורה הציבורית והחזרתה לפעולה במהירות האפשרית, תוך שמירה על בטיחות הציבור.
תחבורה ימית: רשות הספנות והנמלים פועלת בשיתוף רח״ל, חיל הים וגופי ההצלה האזרחיים לעדכון ותרגול נהלים למצבי חירום ימיים, לרבות תרחישי צונאמי. נמלי חיפה, אשדוד ואילת מתואמים עם כלל גורמי החירום וערוכים לפינוי ימי, הזרמת ציוד סיוע מהים וקליטת סיוע בינלאומי.
תחבורה אווירית: רשות שדות התעופה, בתיאום עם רח״ל, פיקוד העורף, רשות התעופה האזרחית וחברות התעופה, השלימה סדרת תרגילים בשדות התעופה בן גוריון, רמון וחיפה. דגש מיוחד ניתן להבטחת המשך הפעילות האווירית, פינוי נפגעים, קיום קשר רציף והפעלה מתואמת של מערכות הבקרה והביטחון.
שרת התחבורה מירי רגב: אמרה בסיכום הדיון: ״המשימה הראשונה במעלה היא להיערך למענה מידי במקומות בהם עלול להיות סיכון לחיי אדם, לבחון מה נמצא בתחום אחריותנו ומה באחריות הרשות המקומית, ולוודא כי נושאים הדורשים טיפול של משרדים אחרים לא נופלים בין הכיסאות״.
״רעידות אדמה הן איום אמיתי, הדורש ממשרדנו מוכנות מערכתית חוצת ארגונים. משרד התחבורה פועל בשיתוף פעולה מלא עם רשות החירום הלאומית ועם כל גופי ההצלה, כדי לוודא שישראל תוכל לעמוד בכל תרחיש ולהתאושש ממנו במהירות האפשרית. נמשיך להיערך, לתרגל ולחזק – ביבשה, בים ובאוויר, הוסיפה השרה רגב.