ועדה מיוחדת בכנסת קראה להגדלת מכסת העובדים הזרים

מנכ״ל משרד הכלכלה מרדכי גמיש: 10,000 עובדים זרים, יוסיפו 2.35 מיליארד שקל לתל״ג והכנסות למדינה ממיסים של 700 מיליון שקל. הוועדה קראה לוועדת המנכ״לים לאשר הקצאת עובדים נוספת לענף המסחר והשירותים


14:21 ,14.07.2025 מאת: מערכת פורט2פורט

הוועדה המיוחדת לעובדים הזרים בראשות ח״כ חוה אתי עטייה דנה היום (יום ב׳) בהבאת עובדים זרים לענף המסחר והשירותים. נציגי ענפי המסחר הסיטונאי והקמעונאי, הובלות, מוסכים, וניקיון, הציגו בדיון את המחסור בעובדים. 

 

יו״ר הוועדה, ח״כ חוה אתי עטייה, אמרה: ״לפני כשנה ועדת המנכ״לים אישרה מכסה של עד 6,400 עובדים זרים לענף המסחר והשירותים. בפברואר 2025 אושרה מכסה של עד 5,450 עובדים זרים בהבאה פרטית. בנוסף, הוועדה החליטה להגדיל את מכסת העובדים הזרים לענף ב-6,400 עובדים זרים נוספים, כך שהמכסה תעמוד על 12,800 עובדים זרים״. 

 

מנכ״ל משרד הכלכלה מרדכי גמיש הציג בדיון סקירה על ההקצאות אל מול הביקוש, ואמר כי קיים מחסור בכ״א במקצועות הלא מיומנים, מחסור שמתעצם. המחסור מגיע לכ-200,000 עובדים. אולם ישנם חסמים בהבאת העובדים. לדבריו, הגדלת הקצאת מספר העובדים הזרים מחויב המציאות, מאחר והישראלים לא מעוניינים לעבוד במקצועות הללו. לדברי גמיש, 10,000 עובדים זרים יוסיפו 2.35 מיליארד שקל לתל״ג, והכנסות למדינה של 700 מיליון שקל ממסים.

 

גמיש ציין כי מחסור בעובדים גורם לירידה בתפוקת ובצמיחה, ירידה באיכות ועלית מחירים לצרכן. כמו פגיעה במוכנות המשק בשעת חירום. ״המכסה הקיימת נותנת מענה לכ-10% מהביקוש. יש קושי בחתימת הסכמים בליטרליים ועד שייחתמו ההסכמים, חייבים לאשר הבאה פרטית. 

 

מר גמיש: ״אני קורא לוועדת המנכ״לים לאשר לכל הפחות הבאת 30,000 עובדים בהבאה פרטית. אני ער לסחר בבני אדם, ואני לא אתמוך בסחר ובתנאי עבדות. הצענו להקים מרכזים להלין בהם את העובדים כדי למנוע פגיעה בתנאי מחייתם. הגעת העובדים הזרים, שינתה את חייהם של העסקים״. 

 

מנכ״לית איגוד לשכות המסחר גילית רובינשטיין קראה למדינה לשחרר מכסה של 20,000 עובדים באופן מיידי. 

 

גבי בן-הרוש, יו״ר מועצת המובילים, אמר: ״מי שמשנע את כל הכלכלה והביטחון זה בעצם הנהגים. משנת 2016 אנו במצב הזה והמחסור מחמיר. היתה פנייה של שרת התחבורה והדרישה היתה לייבא 3,500 נהגים, אני אומר לכם בוודאות שגם אם יגיעו 6,000 זה לא יספיק, זה משפיע באופן דרמטי על יוקר המחייה, אני כבר לא מדבר על מה שקורה בפקקים, בכבישים, אנו אמורים להפעיל את המשק 24 שעות ואנו לא מצליחים להפעיל אותו גם ב-12 שעות. פניית שרת התחבורה היתה אמורה להגיעה לאישור ועדת המנכ״לים, והיא לא הגיעה וגם אין פה בוועדה אף נציג ממשרד התחבורה, אז אולי הישועה תבוא מהוועדה וממשרד הכלכלה״. 

 

בן הרוש הוסיף: ״עשרות אניות ממתינות לפריקה עקב מחסור בעובדים. אנו לא רואים דור שיחליף את דור הנהגים הנוכחי וזה לא בגלל השכר, אנו חתומים על הסכם קיבוצי עם צו הרחבה שמתחדש אחת למספר שנים והשכר הוא גבוה. אנו מעסיקים נהגים מעל גיל 70 בגלל המחסור בנהגים. עוד לפני המלחמה, פנו אלינו הקבלנים שהם במצוקה כי אין להם נהגים שיובילו את הבטון״. 

 

דוד כוכבא, מנכ״ל מועצת המובילים: ״שכר הנהגים בפועל גבוה בכ-50% מההסכם של ההסתדרות ומי שמשלם את הפער הזה הם התעשיינים, המפעלים ושאר הלקוחות. שום דבר לא זז במדינה בלי משאית – לא יהיה ניקיון, לא מסחר ולא ביטחון. מביאים עובדים זרים לענף הבנייה בגלל המצוקה והם עולים הרבה כסף, אבל אם אין נהגים שיובילו את הבטון אז זה לא שווה. לפי החוק, עובד זר נכנס להסכם הקיבוצי וגם אם יעלה טיפה יותר, זה עדיף מלהעמיד משאיות ריקות שאין להם נהגים. אני פונה למנהל מינהל עובדים זרים ברשות האוכלוסין - אתה יכול לסייע לנו, אתה יכול לקדם את הבאת הנהגים הזרים בוועדת המנכ״לים, המצב רק הולך ומחמיר״. 

 

נציין כי יו״ר הוועדה, ח״כ אתי עטייה, ביקשה ממועצת המובילים לפנות לוועדה בכתב בבקשה להבאת עובדים זרים נהגים לענף ההובלה.

 

מנכ״ל משרד הכלכלה השיב לטענות נציגי המשק ואמר כי ״בענף התחבורה היינו מוכנים להקצות מכסות לנהגים, אולם משרד התחבורה התנגד מאחר וקיימת בעיה עם רישיונות נהיגה של הנהגים הזרים״. לדבריו, צריך לשנות את התפיסה בנושא, וכי שר הכלכלה תומך נלהב בהבאת 100,000 עובדים זרים. 

 

בתום הדיון הוועדה קראה לוועדת המנכ״לים לאשר הקצאת עובדים נוספת לענף המסחר והשירותים, ולמשרד החוץ לחתום על הסכמים בליטרליים עם מדינות נוספות בהקדם.