שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת, פנה רשמית לוועדת המחירים באוצר בדרישה להכניס את מחירי המצות לפיקוח ממשלתי הדוק. המהלך יוצא לפועל לאחר בדיקה של המפקחת על המחירים, שחשפה כי ענף המצות מתאפיין בריכוזיות גבוהה במיוחד, כאשר שתי חברות גדולות מחזיקות בכ-80% מנתח השוק. על פי נתוני ״סטורנקסט״ וניתוח שרשרת הערך של המשרד, נמצא כי למרות ירידה במחירי התשומות - ובראשן מחירי הקמח הכשר לפסח - מחירי המוצר הסופי לצרכן רשמו עליות משמעותיות בשנה החולפת, ואף קיימות אינדיקציות לעליות נוספות לקראת החג הקרוב.
במשרד הכלכלה מציינים כי מאפיות המצות לא שיתפו פעולה באופן מלא עם דרישות המפקחת להעברת נתוני רווחיות ומבנה עלויות. המידע החלקי שהתקבל הצביע על אינדיקציות לרווחיות גבוהה ביותר, שאינה תואמת את תנאי השוק והעלויות הייצור בפועל. השר ברקת הדגיש כי הציבור אינו צריך לממן ״חגיגות רווח״ על מוצר בסיסי, וכי המבחן המעשי של משרד האוצר במאבק ביוקר המחיה יהיה אישור הבקשה והחלת הפיקוח לאלתר, כדי להבטיח מחיר המשקף עלות ייצור בתוספת רווח הוגן בלבד.
מבחינה רגולטורית, דרישת השר מחייבת את ועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והכלכלה לבחון את רמת התחרותיות בענף. החלת פיקוח לפי פרק ז' לחוק הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים היא צעד קיצוני השמור למקרים של כשלי שוק חמורים או ניצול כוח מונופוליסטי. אם תתקבל ההמלצה, היצרנים יחויבו לפעול תחת צו מחירים שיגביל את מחיר המכירה המקסימלי לקמעונאים ולצרכן הסופי, מהלך שצפוי להשפיע באופן ישיר על חברות ההפצה והלוגיסטיקה המשינעות את הסחורה בתקופת השיא שלפני החג.
לסיכום, משרד הכלכלה מאותת לשוק כי לא יאפשר את המשך מגמת עליות המחירים בחסות הריכוזיות. הצלחת המהלך תלויה כעת בשיתוף הפעולה של משרד האוצר, כאשר במוקד עומדת השאלה האם הממשלה תבחר להתערב באופן אגרסיבי במנגנוני השוק כדי להגן על כוח הקנייה של הצרכן במוצרי יסוד עונתיים. מדובר בנדבך נוסף באסטרטגיית ״הפיקוח התפעולי״ על שרשרת המזון, שנועדה לייצר שקיפות במקומות שבהם התחרות אינה עושה את שלה.
