שיא היסטורי: צבר ההזמנות העולמי לבניית אניות הגיע ל-700 מיליארד דולר

תפוקת המספנות צפויה להגיע לשיא חדש בשנה הבאה בהובלה מוחלטת של סין שמספנותיה מחזיקות כעת ב-68% מצבר ההזמנות העולמי. בענף מזהירים מפני עודף קיבולת עתידי והתעוררות ״מספנות זומבי״


12:27 ,03.11.2026 מאת: מערכת פורט2פורט

צבר ההזמנות העולמי לבניית אוניות (Orderbook) חצה את שיאו ההיסטורי מתקופת שלפני המשבר הפיננסי ב-2008. המספנות ברחבי העולם צפויות לעקוף את תפוקת השיא שלהן בשנה הבאה ולהרחיב את המסירות עוד יותר בשנת 2028.

 

נתונים חדשים של חברת המחקר Clarksons Research מעריכים את צבר ההזמנות בחודש אוקטובר ב-226.1 מיליון CGT (טון ברוטו מתוקן), ובכך עוקפים במעט את השיא ההיסטורי של ספטמבר 2008 (225.5 מיליון CGT). צבר ההזמנות הנוכחי, המוערך בשווי של כ-700 מיליארד דולר, גדל ב-24% בשנה החולפת ומשלש את היקפו בהשוואה לרמתו בשנת 2020.

 

הזינוק בתפוקה נמצא רק בתחילתו: ב-Clarksons צופים מסירות בהיקף של 64 מיליון CGT בשנת 2027 - עלייה של 24% לעומת התפוקה המוערכת השנה ו-18% מעל שיא התפוקה הקודם שנרשם ב-2010 (55 מיליון CGT). בשנת 2028 עשויה התפוקה לטפס ל-72 מיליון CGT - זינוק של 60% לעומת רמות 2025.

 

למרות הדמיון במספרים לשיא של 2008, מבנה השוק כיום שונה לחלוטין:

יחס לצי הקיים: צבר ההזמנות כיום שווה ערך ל-25% בלבד מנפח הצי הפעיל (במונחי Gross Tonnage), לעומת 53% לפני 18 שנים.

 

תמהיל האוניות: אוניות מכולה מהוות כעת 31% מצבר ההזמנות (כמעט כפול מחלקן ב-2008), ומובילות גז (LNG/LPG) זינקו מ-5% ל-15%. מנגד, אוניות צובר (Bulkers) ירדו מ-31% ל-17%.

 

דלקים ירוקים: אוניות בעלות יכולת הנעה בדלקים חלופיים מהוות כעת 43% מצבר ההזמנות, לעומת 2% בלבד בשיא הקודם.

 

הדומיננטיות של סין ועלייתה המטאורית של מספנת Hengli

 

השינוי המרכזי בשוק הוא השליטה הכמעט מוחלטת של סין, שמספנותיה מחזיקות כעת ב-68% מצבר ההזמנות העולמי (פי שניים מחלקה ב-2008) ואחראיות ל-60% מהתפוקה השנה. דרום קוריאה ויפן ירדו לנתחי שוק של 17% וכ-8% בהתאמה. שש מעשר המספנות הגדולות בעולם כיום הן סיניות.

בולטת במיוחד מספנת Hengli הסינית, שחידשה את פעילות בניית האוניות רק ב-2022 וכבר זינקה לראש דירוג המספנות העולמי עם צבר של 485 אוניות מוזמנות. באנליסטים של חברת Affinity ציינו: ״שום דבר לא יכול לקחת את המציאות המדהימה של מכירת קרוב ל-400 אוניות עד כה השנה. אף מספנה בהיסטוריה לא הייתה קרובה לזה״.

 

כיום מעקב Clarksons מזהה כ-225 פרויקטים להרחבת מספנות ברחבי העולם (למעלה מ-75% מהם בסין). עם זאת, בענף פועלים כיום כ-500 בוני אוניות פעילים, לעומת כ-1,000 בשנת 2008.


התרחבות המספנות המהירה מעוררת דאגה גוברת בקרב בעלי אוניות ומומחים בתעשייה, כפי שעלה בכנס ה-Maritime CEO Forum במונקו:

 

אזהרות מאי-ניצול: בארגון הספנות הבינלאומי BIMCO מזהירים כי הרחבת הקיבולת בסין עלולה להותיר מספנות רבות ללא עבודה ברגע שקצב ההזמנות יאט, בעוד שב-Banchero Costa מעריכים כי חלק מסבבי המסירה המתוכננים ל-2027 ו-2028 יידחו לשנים עוקבות.

 

חזרתן של ״מספנות זומבי״: מילנה פאפאס (Milena Pappas) מחברת Star Bulk ציינה בכנס: ״אנו רואים צמיחה של מספנות חדשות בכל מקום והתעוררות של מספנות זומבי שהיו סגורות. המקרה של Hengli הוא מקרה בוחן - הם מוסרים 90 כלי שיט השנה ומתוכננים לעלות ל-300 עד 2030, וזה משנה את כללי המשחק״.

 

חשש מוצדק מעודף היצע: צ'זארה ד'אמיקו (Cesare d’Amico), עומד בראש קבוצת d’Amico האיטלקית, וג'ון מייקל רדזיוויל (John Michael Radziwill), יו״ר חברת CTM, הדהדו אזהרות דומות. ״השוק ייקלע לעודף היצע. המחסור באוניות צובר לא יימשך עוד זמן רב״, סיכם רדזיוויל.

 

 

רוצים להעמיק בפרטים? תשאלו את דוק